آیا غیرتی شدن،نشانه علاقه زیاد است؟؟!!!
همه چیز از یک عدم اطمینان می آید،که محکم کاریش را ” عشق ” نام می نهیم. عدم اطمینان فرد، از دوست داشتنی بودنش و ترس از اینکه تنها گذاشته خواهد شد.این را در عشق های جوانی و نوجوانی بیشتر می بینیم،آنجا که غیرتی شدن یا به زبان واقعی تر، ترس همواره و شدید از وجود نفر سوم در یک رابطه دو نفره، باعث کنترلگری ها و سخت گیری های یک یا هر دو نفر می شود.
شاید “ملانی کلاین” بهترین و اولین کسی باشد که مفهوم حسادت (envy) را عمیق تر تبیین کرد که چطور وقتی کودک از لحاظ روانی از رابطه ی دو نفره با مادر، وارد رابطه سه نفر با پدر نشده و به اندازه کافی و مناسب،از داشتن والد غیر هم جنسش ناکام نمی گردد،هر نفر سومی را خطری آسیب زا برای روابطش می داند.
◼به طور ساده ماجرای غیرتی شدن به چند حالت رخ میدهد:
▪️اول: نفر اول دارای ویژگیهایی در شخصیتش است: ترس از ترک شدن، عدم احساس ارزشمندی و به عدم باور به استقلال روانی دیگران. در این صورت نسبت به بیشتر روابط نزدیک نفر دوم حسادت میکند و در شدید ترین حالات، حتی به رابطه او با خانوادهاش.
اگر نفر دوم ویژگیهای مذکور را نداشته باشد بعد از اندکی با تجربهی این احساس که فرد اول خیلی وارد حریم خصوصی روانی او شده از رابطه خارج می شود.
▪️دوم: اما اگر نفر دوم هم دارای همین ویژگیها باشد در ابتدای رابطه این رفتارها را نشانه عشق و توجه نفر اول برداشت میکند و اینچنین عشق آتشینِ ناشی از ترس تنهایی و خودناارزشمندیِ دوطرف شکل میگیرد.
▪️سوم: نفر دوم رابطه ویژگیهای بالا را دارد و به صورت ناهشیار، روابطی را برقرار میکند که حسادت را از نفر اول را برانگیزد تا اضطراب و ترس ناشی از ترک شدن و تنهایی و احساس عدم ارزشمندیاش را به صورت موقت ثبات بخشد و اگر حسادت و واکنش های شدید را نبیند حمل بر این میکند که نفر اول عاشقش نیست.
طبعا میزانی از حساسیت به معشوق در هر رابطهای طبیعی است، آنچه حساسیت سالم را از حسادتهای ناسالم تفکیک میکند این است که در حالت سالم فرد گاهی نگران میشود که نکند دیگری معشوقش را بیشتر دوست داشته باشد و این باعث تلاش او در مراقبت بیشتر از رابطه میشود، اما در حالت ناسالم، فرد احساس میکند طرف مقابلش ممکن است کس دیگری را غیر از او بیشتر دوست داشته باشد.
درنهایت تمامی آنها که چسبندگی و کنترلگری را عشق نام مینهند، شروعی آتشین و پایانی جهنموار خواهند داشت.
دکتر پویان مقدم
روان درمانگر تحلیلی